Babusáné Gazdik Ágnes

kiadványszerkesztés, webdesign, oktatás

„A stílus maga az ember.”
(Georges-Louis, Leclerc, Buffon grófja, 1753 )

Grafikai tervezés és nyomdai menedzsment

2001 után kezdtem el a digitális grafikai megoldások iránt érdeklődni. Kiadványszerkesztőként 2003-ban kezdtem dolgozni, 2004-ben szakmai vizsgát tettem, majd 2009-ig könyv- és magazin kiadóknál dolgoztam főállásban és néha ad-hoc jelleggel. A grafikai munkákon és gyártás menedzsmenten kívül a kiadvány gondozás, irodalmi szerkesztés és fordítás is feladataim közé tartozott.

A kiadói gyártásban széleskörű tapasztalot szereztem a grafikai munkák szinte teljes folyamatáról: az előkészítéstől a nyomdába adásig szinte minden munkafázisban részt vettem - a végleges nyomdai kivitelezést kivéve. Néhány a teljessség igénye nélkül: könyv tördelés, magazin oldal tördelés, prospektus, szórólap, reklám, képeslap, naptár, óriásplakát tervezés, CD-DVD gyártás is szerepelt a repertoárban.

Kiadványszerkesztés és offline megoldások közül később már önállóan készítettem teljes könyv tervet és a nyomdába adásig, megrendelésig kísértem a munkát.

2009-től több civil szervezettel dolgoztam együtt és film feliratozás, DVD borító és korong terv, számtalan plakát, névjegy és szrólap készült a kezeim alatt, de volt szerencsém egy újság teljes tördelési munkáját is végig kísérni.

Az elmúlt évek során számos új lehetőséggel is megismerkedtem: 3D tárgyakra való tervezés (bögre, puzzle, egyéb tárgyak), mágnesek stb. - ezek egy része ismerősök révén, mások megrendelői igények kapcsán kerültek képbe, de egyelőre nyitott lehetőségként vannak jelen.

Webszerkesztés és webdesign

2006-tól már munkám része volt a webszerkesztés is, de ezzel mélyebben 2009-től kezdtem foglalkozni szabadúszóként. Első saját websablonomat egy freeblog.hu sablon alapján készítettem el egy délután, majd ahogy beletanultam a szakmába, idővel CMS rendszerekhez is készítettem saját kódolású sablont - elsősorban Joomla rendszerhez.
Jelenleg elsősorban WordPress CMS rendszerrel dolgozom, valamint a Bootstrap keretrendszerrel. Elsősorban a frontend résszel és a tervezéssel, oktatással foglalkozom. A CMS rendszerek kapcsán a backend fejlesztésbe (PHP, MySQL) is belekóstoltam, de nem ezt tartom a legfőbb erősségemnek, inkább elkerülhetetlen velejárónak és időnként a férjemre vagy más, vállalkzó szellemű munkatársra bízom.

Miért éppen zöld?

Szintén 29-től fordultam a környezetbarát megoldások felé és ebben nagy szerepet játszott, hogy több hazai civil szervezettel dogoztam együtt, akik javarészt ökológiai témákon munkálkodtak. Az FSC és újrahasznos, zöld nyomdai megoldásokkal 2011-ben találkoztam és volt szerencsém látogatást tenni a budapesti Zöld Nyomdában.

Kalandozás a divat és a lakberendezés világában

1994-ban kezdtem tanulni a Budapesti Divatiskola esti divatstiliszta (stylist) tanfolyamán - ekkor kezdtem el mélyebben érdeklődni a design iránt - a 2 éves tanfolyam után ugyan a divat világát magam mögött hagytam, de a grafikai tervezés továbbra is vonzott. 1994-96 közöttt szabad kézi rajzot is tanultam. A divat és a varrás megmaradt mai napig hobbinak Szintén teljesen autodidakta módon, hobbiként foglalkozom a lakberendezés és térrendezés témájával.

Minden jog fenntartva babusadesign.hu