Megjelent: 2021-04-10 19:28:26

Weboldalakat építünk évek óta és társuló szolgáltatásként szükség van tárhelyre is a weboldal működséhez.

Ahhoz, hogy fennakadás nélkül, zökkenőmentesen tudjuk elindítani a weboldaladat, tisztázott és rendezett tulajdoni viszonyú tárhelyre lesz szükséged….

 

Mielőtt bármibe is belefognál, megrendelnél egy webshopot vagy blogot, vagy bármilyen weboldalt, szükséged lesz egy tárhelyre és domain-re.

A domain a weboldal www.. vagy a http:// vagy https:// után kezdődő publikus neve vagyis a DNS – Domain Name System – névtér és a végén a .hu, .com stb. a TLD vagyis a végződés – gyakorlatilag a névrendszer azon része, ami jelzi, hogy milyen országban, milyen céllal lett lefoglalva a domain név.

.org: nonprofit szervezet, .com – commercial vagyis kereskedelmi, .hu, .eu stb.

Amit mi le tudunk foglalni, ha szabad a név az a fő domain és ehhez – a tárhely fügvényében nagyjában korlátlan – aldomain nevek (természetesen egy 1 GB-os tárhelyhez kevesebb aldomaint tudunk társítani úgy, hogy működő weboldal legyen rajta, mint egy 10 vagy 100GB-os tárhelyhez, de elméletileg korlátlan).

Egy fő domain-nek lehet több változata, vagyis alias-a – ezt szintén akkor foglalhatjuk le, ha szabad a név.

https://www.domain.hu/ -a  hivatalos domain nyillvántartó weboldalán ellenőrizhetjük, hogy szabad-e a lefióoglalni kívánt név, a megfelelő végződéssel – már nem csak .hu domainek esetén – sok tárhely szolgáltatónál ez a kereső be van ágyazva és közvetlenül ebből az adatbázisból keres.

Domain foglalás szempontok:

 • legyen szabad a név – lehet próbálkozni nem szabad névvel, de vagy megvásároljuk – esetleg sok pénzért vagy pereskedünk érte – mindez tovább tarthat, így alapvetően érdemes a kisebb ellenállás iányába indulni..
 • lehetőleg legyen ékezetek nélkül is értelmes magyar szóösszetétel, de legyen bármilyen bőséges is a magyar szókincs, idővel elfogyhatnak… legyünk kreatívak. Elvileg már ékezetes domaint is lehet foglalni, de ezzel kapcsolatban még vannak fenntartások (főleg biztonsági)
 • kerüljük a kötőjelet, elválasztást – mindig jobb a domainnév, ami egybe van írva – a pont . aldomaint jelöl vagyis a valami.dugasz.hu a dugasz.hu aldomain-jét fogja jelölni…
 • használhatunk idegen nyelvű kifejezéseket, anglicizmusokat is, ha feltételezzük, hogy a célcsoportunk ismeri a nyelvet és érti a domaint
 • vegyük figyelembe, hogy a domain hosszabb távon a webodalunk címe és jelölője lesz, ezért válassznk gondosan – utaljon inkább a tartalomra, " cla

  címkék: tárhely, domain, foglalás, webserver

  Kategória: web

  blog adatok - creation time, modified date, comments, etc