Megjelent: 2021-04-10 19:13:03

Környezettudatos gondolkodással is lehet füzetet vezetni – sőt abszolút hasznos – de sok múlik azon, milyen füzetet választasz, hogy ne kelljen egy fél erdőt kiirtani az új szokás kedvéért.

Sokak számára lehet egy kérdés, hogy a papírmentességet vagy kevesebb digitalizációt válasszák az életük, idejük szervezéséhez. Egyrészt, ma legtöbben sok időt töltünk eleve digitális térben (erről a múlt héten már írtam), így a digitális világból való kikapcsolódásra jó megoldás lehet egy analóg, papír alapú jegyzet. Ugyanakkor a másik oldalon ott a papírmentességre való törekvés, és sokat lehetne írni ennek a CO2 kibocsátás oldaláról is. Az igazság valahol középúton van, de leginkább a környezetbarát papírokban látom a megoldást.

FSC (Forest Stewardship Council) logoval ellátott papír és fa áru: felelős erdőgazdálkodásban termelt fából készült termékek kapnak FSC logot, ha a termék gyártásának teljes folyamatában érvényes a felelősségteljes magatartás. Ma már sok terméken rajta van, érdemes keresni. 

 Bővebben az FSC-ről: https://www.zoldbolt.hu/magazin/fsc-logos-termekekkel-az-erdok-vedelmeben

Fontos kulcsszavak még: klórmentes , savmentes, újrapapír, ökopapír

Ezek is a papír kidolgozására, kezelésre vonatkoznak – nyomdai megrendelés esetén fontos szempont lehet, hogy eleve újrapapírra vagy FSC papírra kérjük a termék nyomását. Ma már itthon, a magyar nyomdákban is egyre több helyen van lehetőség erre, de számos reklám-ajándéktárgy is készül újrapapírból, fából -  tollak burkolata is például – de  már azzal is sokat teszünk a környezetért, ha nem merő műanyag ajándékokkal halmozzuk el a partnereinket, hanem tudatosan választjuk ki a céges ajándékokat, hazai termékeket vásárolunk és odafigyelünk a termékek anyagára, és a csomagolásra.

 

címkék: FSC, forest, felelős, erdőgazdálkodás, környezetbarást, papír

Kategória: papír

blog adatok - creation time, modified date, comments, etc